Sidor

Hemkokt saft av Klarbär


Klarbär är lite av svenska trädgårdars doldis, när jag tänker efter tror jag aldrig att jag har sett de sötsyrliga bären till försäljning, i min trädgård så är dom ruskigt vanliga ialla fall och till hemkokt saft passar de perfekt. Har du inga klarbär så funkar receptet utmärkt till både vinbär och körsbär.

Klarbärssaft

1 kg sköljda färska klarbär
500g socker
1/2 urskrapap vaniljstång
5 dl vatten

Blanda alla ingredienser i en gryta, sjud upp på medeltemperatur, skumma av saften när den kokat någon minut, låt den sjuda ca 5-10 minuter.


Stäng av värmen och låt den stå ytterligare någon timme, sila av saften i silduk om du vill ha den klar, störs du inte av lite småbitar så räcker det med en sil.

Saften klarar sig några veckor om du tappar upp den på rena flaskor och kyler den, vill du spara den längre kan du konservera den med natriumbensoat (E211), följ i så fall doseringen på förpackningen, natriumbensoat hittar du i kryddhyllan, lycka till.

Inga kommentarer: