Sidor

Chokladmaränger


Kanske ett av de enklaste bakverk som går att slänga ihop, dessutom ser de ju fantastiska ut och sticker ut lite grann på kakfatet.

Chokladmaränger

1,25 dl äggvita
2,75 dl strösocker
80 g mörk choklad

Vispa sockret med äggvitan med en elvisp i ett vattenbad tills den är 60°C varm, använd helst en termometer, när smeten är varm nog så lyft ur skålen ur vattenbadet och fortsätt vispa tills smeten svalnat.

Smält chokladen och vänd ner den med en slickepott i marängsmeten, klicka upp marängerna med en matsked på smörpapper.



Grädda marängerna i 130°C i ca 40 minuter, ta ut ur ugnen och blanda lite saft och ring en vän.





Rabarbertarte med vaniljkräm


En ganska enkel men mycket god dessert, kan förberedas ett litet tag innan servering och passar perfekt nu när den färska rabarbern närmar sig sin topp.

Rabarbertarte med vaniljkräm
ca 4-6 st

1 pkt smördeg
1 äggula (till pensling)

Vaniljkräm
1 dl socker
3 äggulor
80 g mjöl
4,5 dl mjölk 3%
1/2 vaniljstång, delad och urskrapad

Rabarbern
2-3 st skalade rabarber, delade i ca 5 cm långa stavar
4 msk socker
1,5 dl vatten
0,5 dl torrt vitt vin
1/2 vaniljstång, delad och urskrapad
en nypa kanel
en nypa kardemumma

Florsocker till pudring


Börja med vaniljkrämen, vispa äggulorna med sockret till det blir vitt. Vispa sedan in mjölet. Värm mjölken tillsammans med vaniljstången tills det nästan kokar, ta av från värmen och vispa
droppvis ned mjölken i äggblandningen. När all mjölk är ivispad häll tillbaka allt till kastrullen och värm under vispning på svag värme tills första bubblan, lyft av från värmen och vispa tills den svalnat något. Det går utmärkt att göra krämen någon dag innan och förvara den i kylen.



Dags för rabarbern, koka upp allt utom rabarbern på hög värme i en kastrull eller djup teflonstekpanna, lägg i rabarbern och låt sjuda någon minut, sätt på ett lock och ställ av från värmen och låt stå tills monteringen, ca 30 minuter.

Skär smördegen i portionsstora rektanglar, skär strimlor av smördeg och lägg som en ram på varje rektangel, pensla varje portion med äggulan och grädda i ugn på 170°C ca 10 minuter. Ta ut rektanglarna och pressa ned delen innanför ramen försiktigt med en gaffel.


Fyll sedan rektanglarna till hälften med vaniljkrämen och lyft sedan på rabarbern, sätt in i ugnen någon minut till, ta ut och pudra med florsocker och servera, man kan välja själv om man vill servera dem ljumna eller låta de kallna lite mer och servera dem rumstempererade. Lycka till.




Hemgjorda Donuts med äpple & vaniljkräm



Hemgjorda Donuts med äpple & vaniljkräm
ca 20-30 st

10 g jäst
80 g smör
4 dl 3% mjölk
1 dl socker
2 ägg
1 tsk salt
1 msk vaniljsocker

2 l fritösolja till fritering
1 dl socker blandat med 4 msk kanel, till att vända donutsen i.

Smält smöret, häll på mjölken och kontrollera att det är fingervarmt. Blanda med jästen i en bunke tills jästen smält. Tillsätt socker, ägg, salt, vaniljsocker och mjölet. Arbeta ihop degen några minuter.

Låt jäsa i bunken knappt en timme, stjälp upp degen och knåda ut degen till ca 1,5 cm tjocklek, stansa ut donuts med utstickare om du har, annars funkar det med två glas i olika storlek. Lägg på en plåt och låt jäsa ytterligare ca en halvtimme.

Värm fritösen till 170°C, har du ingen fritös så går det fritera i gryta, tänk då på att inte fylla oljan för högt och ha kall olja och lock i närheten ifall att det skulle bli för varmt.

Fritera munkarna tills de är gyllenbruna, du får vända dem halvvägs eftersom de flyter. Lyft ur munkarna och lägg dem genast i socker och kanelblandningen och vänd runt. Servera med sockerstekta äppeltärningar och vaniljkräm.

Grillad sallad med chili och fetaost recept



Ett lite ovanligt recept på sätt att tillaga sallad, funkar perfekt som grilltillbehör eller som en liten förrätt som jag gjort här.

Grillad romansallad med chili och fetaost
ca 4 portioner

1 huvud romansallad, sköljt och delat i fyra delar
4 skivor ljust gott bröd
ca 150 g fetaost
1 röd chili, hackad
3 klyftor vitlök, hackade
olivolja, citronjuice, salt, peppar

Rosta brödet i lite olja i en stekpanna och lägg åt sidan, pensla salladen med lite olivolja runt om och salta och peppra. Stek salladen ca 10 sekunder på varje sida på hög värme. Lägg åt sidan och slå i lite extra olja, lägg i vitlöken och chilin och rosta i oljan på eftervärmen.

Fördela brödet på tallrika och lägg över en bit romansallad på varje, smula över fetaosten och fördela sedan oljan över salladen, pressa lite citron över och servera.



Grön rissallad med solroskärnor



En enkel och god rissallad som passar perfekt till buffé, grillkvällen eller till middagen när fantasin tryter, perfekt till goda korvar eller grillat.

Grön rissallad med solroskärnor
ca 4 portioner

1,5 dl långkornigt ris
0,5 dl quinoa
4 msk rostade solroskärnor
3 st vårlökar, skivade
en knippa persilja, grovt hackad
1/2 huvud romansallad grovt skuren
Salt, peppar, citron, olivolja

Koka riset och quinoan, själv använde jag en blandning från Druvan men det går fint att blanda själv. När det är färdigt så skölj ris och quinoa med kallt vatten och låt den rinna av i ett durkslag.


Blanda alla grönsaker med riset, quinoan, olivolja, citronjuice, salt och peppar, smaka av. Givetvis kan man byta ut grönsakerna till andra favoriter men jag tycker det är trevligt att hålla sig till grönt och inget hindrar ju att bjuda på mer än en sallad. Lycka till.

Toast Skagen



Dags för klassikernas klassiker i hela restaurangsverige sedan Eldkvarn brann, jag gör den väl ungefär som alla andra men undvik gärna toastbröd och ta något lite rustikare med lite mer egen smak, sen är bra räkor en självklarhet, helst färska men frysta av bra kvalité funkar också. Löjrom på toppen, helst Kalix men i nödfall får det gå med amerikansk. En klick pepparrot i skapar ett litet sting som jag varmt kan rekommendera.


Toast Skagen
4 st

150-200 g grovt hackade skalade räkor
1/2 dl majonäs
1 tsk riven pepparrot
färsk hackad dill
pressad citron
salt, peppar
4 skivor ljust gott bröd
en klick smör
ca 50g löjrom, avhängd

Blanda räkorna med majonäsen lite i taget, tillsätt pressad citron, pepparrot, dillen salt och peppar. Smaka av.

Stek brödet i smöret på medelhög värme, lägg upp på tallrik och fördela Skagen, garnera med löjrommen och dill. Släng med en extra citronklyfta och njut.