Sidor

Rimmad oxbringa med pepparrotssås och rotfrukter



En riktig husmansklassiker även om man oftast använder färsk orimmad oxbringa när det ska serveras pepparrotssås till. Oxbringa är en riktigt finfin styckningsdetalj som man dock hittar alltför sällan i affären, desto oftare på krogmenyn som tur är.

I veckan fick jag ialla fall tag i litegrann färdigrimmad bringa. Det tar lite tid att koka och bör helst göras dagen innan, fördelen är att det sköter sig själv under tiden. Jag kokade min under kvällen när jag ändå satt och slötittade på vad som nu var på tv den kvällen.

Rimmad oxbringa med pepparrotssås och rotfrukter
ca 4 port

Dag 1

600 g rimmad oxbringa
2 lagerblad
1 st morot skalad och grovt delad
1 st gul lök delad
några pepparkorn
några persiljestjälkar

Skölj av oxbringan i kallt vatten, lägg oxbringan i gryta och täck med vatten, lägg i kryddorna och grönsakerna och sjud bringan ca 4 timmar. För att kolla att den är klar kan du sticka den med en gaffel och vrida gaffeln så ser du om köttet släpper i fibrerna, isåfall är den klar. Häll upp buljongen i en skål till dagen efter och kyl den. Oxbringan ska läggas i press, lägg den i en ugnsfast form och ställ ytterligare en form på. Lägg något tungt i den översta formen så att bringan pressas. Kyl den över natten på detta sätt.

Dag 2

Oxbringan från dag 1, skivad i ca 0,5 cm tjocka skivor
Ca 1 kg blandade rotfrukter t ex potatis, morot, rotselleri
Ca 200 g savoykål
Ca 4 dl av buljongen från dag 1
2 dl grädde
en bit riven pepparrot

Koka upp buljongen och låt den reducera ca 1 dl, tillsätt grädden och pepparroten och red såsen till lagom tjocklek. Koka rotfrukterna i saltat vatten tills de är klara, tillsätt savoykålen de sista minutrarna och häll sedan av grönsakerna. Bryn oxbringan på båda sidor i lite smör. Servera.

Tarte tatin på päron med vaniljcreme fraiche



Tarte tatin är väl en av de mest klassiska av franska desserter, själv är jag sannerligen ingen konditor men jag kan ju ändå bjuda på min egen version av klassikern. Traditionellt sett använder man ju äpplen men den här gången fick det bli päron eftersom min gräsmatta är översållad av dem.



Tarte tatin på päron med vaniljcreme fraiche
ca 6 portioner

4-6 fasta päron urkärnade och klyftade ca 8-12 klyftor per päron
ca 150 g smör
ca 1 dl socker
1-2 plattor fryst smördeg

2 dl creme fraiche
ca 2 msk florsocker
1/2 vaniljstång



Smeta ut smöret i botten på en stekpanna så att det täcker hela botten ordentligt, strö över sockret och lägg sedan päronklyftorna tätt överst som på bilden.
Sätt på pannan på spisen på medelvärme, hellre för svalt än för varmt, päronen får inte bränna men de ska vara nästan genomkokta ungefär samtidigt som de börjar få fin färg. Du kan kolla försiktigt med en sked genom att vända lite på klyftorna.



När päronen är färdiga ställ av pannan från spisen och starta ugnen på 175°C. Kavla ut smördegen så att den täcker pannan och lägg den över pannan och tryck in kanterna med en sked så att de bildar en kant. Stick några hål i degen med en gaffel och grädda hela pannan i ugnen ca 10-20 min. Ta ut pannan och låt den svalna något, lägg sedan över en upp och nedvänd tallrik, håll fast tallriken och vänd hela alltet så att pajen hamnar upp och ned på tallriken. Använd handdukar eller grythandskar så att du inte bränner dig. Klart för servering, bara lite creme fraiche också.

Skrapa ur vaniljstången och blanda fröna med creme fraichen och florsockret. Vispa tills den tjocknar med elvisp. Lycka till.


Klassisk kålpudding


Idag är den söndag och vad passar väl bättre en blåsig, kall söndag än en klassisk kålpudding. En stor klassiker i husmanskostrepetoaren som alltid går hem hos gästerna.
Passa på att göra en lite större pudding än vad du behöver för kålpudding funkar perfekt att frysa eller spara en dag eller två i kylen för att kunna använda som nödlunch någon dag.

Receptet under räcker till ca åtta personer och receptet behöver absolut inte följas slaviskt, lite färs mer eller mindre spelar liten roll.

Klassisk kålpudding

ca 300 g kokt grötris
ca 900 g skuren vitkål, rensad från stock och stora nerver
3-4 msk sirap
2 msk soja
2 st ägg
2 dl mjölk
ca 500g blandfärs
salt & peppar
smör & olja till stekning

Börja med att koka grötriset, det får inte vara för varmt när du blandar det med färsen. Blanda sedan färsen med ris, ägg, salt, peppar och mjölk. Smeten ska vara ganska lös.



Stek sedan vitkålen i olja och smör, i många recept står det att man ska blanchera kålen först men det är både godare och smidigare att bara steka den. När kålen börjar få färg så ringla över sirapen och sojan. Smaka av och salta och peppra om det behövs.


Varva färsen med den stekta kålen i en ugnsfast form, avsluta med kål och häll över den vätskan som blivit kvar i pannan. Grädda puddingen i ugn ca 175-200°C i 1-2 timmar. Servera med kokt potatis, potatispuré, lingon, sky och annat som hör till. Lycka till.



Fläskkarré med gremolata och rostade rotfrukter



Hel rostad fläskkarré med gremolata och lite rotfrukter funkar väl en dag om man har lite mer tid att fixa middagen, eller varför inte till helgen kanske. Det här receptet tycker jag funkar extra bra om man vill passa på att umgås med sina gäster istället för att slava vid spisen eftersom man kan förbereda alltihop och bara låta det mysa i ugnen medans du fixar fördrinken och bara har det bra.

Fläskkarré med gremolata och rostade rotfrukter
ca 4 port

ca 1 kg hel fläskkarré utan ben

en skaplig bunt färsk persilja
skalet från 2-3 st citroner
5 st vitlöksklyftor
salt & peppar

ca 1,5-2 kg blandade rotfrukter, t ex morot, persiljerot, potatis, rotselleri
4 msk olivolja
salt & peppar
3 tsk torkad timjan

Börja med gremolatan, plocka persiljan, hacka persiljan, citronskalet och vitlöken fint eller kör det snabbt i en matberedare om du har en till hands. När gremolatan är tillräckligt finhackad så smeta ut den på karrén och salta och peppra ordentligt.

Stek karrén i stekpanna runt om på medelhög värme. Lyft ur karrén och lägg den åt sidan.

Dags för rotfrukterna, skala och skär rotfrukterna i lagom stora bitar, tänk på att de har lite olika tillagningstid, morot tar till exempel betydligt längre tid än palsternacka så skär alltså moroten i mindre bitar. Sen brukar jag låta potatisen bestämma, är potatisen klar så är de övriga rotsakerna också goda att äta även om de inte är helt genomrostade. Det är ju gott med lite olika konsistenser och konstraster när man äter också.



När du skalat och skurit rotsakerna så blanda dem med olivoljan och salt, peppar och timjanen. Lägg upp på ett lagom stort ugnssäkert fat och lägg karrén över, antingen på galler som på mina bilder, eller direkt på rosakerna. Rosta hela alltet i ugn i ca 1-1,5 timme i 180°C. Bäst är om du har en termometer som du sätter i mitten på karrén, låt den bli ca 65-70°C. Är inte rotsakerna färdiga då så kan du lyfta ur karrén och rosta färdigt rotsakerna.

Skiva upp köttet och servera med goda tillbehör, för mig blir det ofta baguetter och vitlökssmör till just den här rätten. Lycka till.

Höstsoppa med tryffelolja



Eftersom det minst sagt blev höst helt plötsligt har fått mig att gå igång ordentligt på höstmaten, det bakas bröd, syltas, kokas äppelsaft och mustiga soppor. En av sopporna tänkte jag bjuda på idag, den sköter sig mer eller mindre sig själv och blir riktigt finfin.

Höstsoppa med tryffelolja
ca 4 portioner

150 g potatis tärnad ca 2x2 cm
2 st morötter skalade och tärnade
1 gul lök, grovt hackad
3 klyftor vitlök, skalade och skivade
en liten bit rotselleri, skalad och tärnad ca 1x1 cm
3 st palsternackor, skalade och tärnade ca 2x2 cm
1 pkt bacon
2+2 msk olivolja
1 tsk vit tryffelolja
1 tärning kycklingbuljong (eller om du är ambitiös, ca 1/2 l hemkokt)
2 st lagerblad
salt och peppar
lite blandade färska örter, hackade t ex persilja, körvel, gräslök
ca 3 blad finstrimlad savoykål



Fräs bacon och alla grönsakerna på medelhög värme ca 10 minuter, rör ofta så att det inte bränner. Salta och peppra, slå på vatten så att det täcker grönsakerna, tillsätt buljongen och lagerbladen och sjud ca 30 minuter.

Smaka av och kolla att alla grönsakerna är mjuka. Vispa soppan lite grann med en handvisp så att grönsakerna går sönder lite grann. Soppan blir då lite lagom tjock. Blanda i de hackade örterna och savoykålen och servera i skålar. Blanda resten av olivoljan med tryffeloljan och droppa i litegrann i varje tallrik. Servera med gott bröd, gärna grillat eller rostat. Lycka till.

Ugnsbakade persikor med vaniljglass



Fortsätter spåret med enkla desserter, häromdagen blev det rårörda blåbär och idag så får det bli ett varmt tillbehör så man blir lite varmare i det här höstrusket.

Ugsnbakade persikor med vaniljglass

4 st persikor
6 msk florsocker
1/2 vaniljstång
100 g smör

Koka upp en kastrull med vatten, gör iordning en skål med iskallt vatten brevid. Sänk ned persikorna en och en och låt det koka ca 10 sekunder i vattnet. Lyft upp dem och lägg ned dem i det kalla vattnet.

Skalet har nu släppt ifrån persikorna och du kan förhoppningsvis skala dem med en skalkniv relativt enkelt. Skala och dela periskorna och lägg på ett ugnsfast fat som på bilden. Hyvla smöret med en osthyvel och lägg över persikorna. Skrapa ur vaniljstången och blande med sockret och pudra sedan över persikorna.

Baka persikorna i ugn ca 20-30 minuter på 175°C. Servera med vaniljglass, skeda över en eller två halvor och lite av lagen som bildas på fatet. Lycka till.

Saffransaioli



En regnig dag som denna passar det perfekt med en fiskgryta som kan få stå och puttra under eftermiddagen. Gott vin, bröd och en aioli är som vanligt självskrivna tillbehör. Jag hoppar över grytreceptet idag och tänkte bara bjuda på mitt bästa aiolirecept istället. Den funkar ju inte bara till fiskgryta utan till lite vad som om man varierar smaksättningarna. Byt bara saffranen mot den du har lust till, gräslök, gröna oliver, dill, ost, ja vad du vill.

Saffransaioli

0,5 g saffran
2 ägggulor
1 klyfta vitlök
salt
peppar
2 msk rödvinsvinäger
1 msk dijonsenap
1,5 dl rapsolja
0,5 dl mild olivolja

Jag använder en kannmixer när jag gör min, men du kan vispa om du vill. Lägg i äggulorna, lite salt och peppar, senapen, vinägern och vitlöken och mixa ca 1 min. Tillsätt sedan rapsoljan droppvis under mixning. Avsluta med olivoljan, smaka av och justera salt och peppar efter smak.

Ibland kan man hitta recept där man bara använder olivolja men själv tycker jag att den blir alldeles för dominant. En liten skvätt förhöjer men för mycket så smakar det bara olivolja.

Vaniljglass med rårörda blåbär


För några veckor sen var jag på en liten skogstur och fick tag i en halvliter blåbär, sanslöst gott och sanslöst jobbigt att plocka. I ärlighetens namn så var jag från början på jakt efter ett nytt svampställe, men efter en timme och bara en enstaka maskäten sopp så fick jag byta till blåbärsplockning istället. Inte sämre visade det sig.

Blåbär funkar ju till det mesta, den här gången blev det hemkörd vaniljglass och rårörda blåbär med lite vanilj och en skvätt sött vitt vin som blev över vid någon middag.



Rårörda blåbär med vanilj och vitt vin

ca 500 g färska blåbär
1,5 dl socker
3 msk sött vitt vin
1/2 vaniljstång

Dela och skrapa ur vanlijstången, blanda allt. Låt stå rumstempererat några timmar och blanda försiktigt då och då till sockret smält. Servera med glass eller något annat du tycker om.